Túlélés, vadászat, természetjárás

Túlélési tanácsok, tippek, minden amivel életben maradhatsz. Főbb témáink: Túlélőfelszerelséek, túrabakancsok, tűzgyújtóeszközök, sátrak, kések, tájolók, túrabeszámolók. Túlélési praktikák.

Hírdetés

Utolsó kommentek

Hírdetés

Túlélőkés készítés

Nincs megjeleníthető elem

Hírdetés

A tűzrakás helyének kiválasztása

Vultus 2010.10.28. 18:23

A tűzrakás helyének kiválasztása

Vészhelyzetben, kényszerből végrehajtott tűzgyújtás esetén, gyors mérlegeléssel tudnunk kell döntenünk, hogy a tűzrakás, vagy annak elmulasztása jár kisebb veszéllyel. Szempontok a tűzrakás helyének megválasztásához:

  • Az ellenség várható mozgási, figyelési útvonalától távol legyen, műút, erdei, talajutaktól legalább 300m, lakott településektől pedig 800-1000 m távolságban legyen.
  • A terep felfedése esetén biztosítsa a rejtett menekülést, ellenségtől való elszakadást, célszerű átszegdelt, fedett terepet választani, és a menekülési útvonalakat előre eltervezni.
  • A tűz jól álcázható legyen, nappal-éjjel kellő rejtést biztosítson az áruló fény, és füstjeleknek, bőven legyen tűzgyújtó és tüzelőanyag.
  • A tüzelő összegyűjtése minimális erő és idő ráfordítást igényeljen, ne legyen fokozottan tűzveszélyes hely a tűzrakás közelében.
  • Száraz fenyőerdő, lábon álló gabona a tűzrakót is veszélyezteti, a terület alkalmas legyen huzamosabb ott tartózkodásra, pihenésre, célszerű a bázis közvetlen közelében megfelelő helyet találni, szélvédett területen legyen.
  • Viharos szél még a látszólag biztonságos területről is messzire viheti a pernyét, parazsat, a hő visszaverődés megfelelő hőtükörrel szabályozható.
  • Sziklaplatón, fagyott földben, stb. nem lehet a hőtükör megtámasztásához karót leverni, ne legyen a tűzrakás helyén porózus kő, mert hajlamos szétrobbanni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tulelomester.blog.hu/api/trackback/id/tr212406002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása