Túlélés, vadászat, természetjárás

Túlélési tanácsok, tippek, minden amivel életben maradhatsz. Főbb témáink: Túlélőfelszerelséek, túrabakancsok, tűzgyújtóeszközök, sátrak, kések, tájolók, túrabeszámolók. Túlélési praktikák.

Hírdetés

Utolsó kommentek

Hírdetés

Túlélőkés készítés

Nincs megjeleníthető elem

Hírdetés

Amit a tűzifáról tudni kell

Vultus 2010.10.28. 18:22

Amit a tűzifáról tudni kell

Tűzgyújtáshoz leggyakrabban fákat, és egyéb növényeket használunk. Ezek összetétele, nagybani ismerete megkönnyíti a tűz jellegének megfelelő fafajta kiválasztását. A száraz fa fő alkotó részei: 40-50% cellulóz, 20-28% hemicellulóz, és 22-30% lignin. Ezen kívül, mint közismert, olajokat, zsírokat, csersavat és gyantát tartalmaz. A frissen vágott fa nedvességtartalma 25-50%, míg a levegőn kiszáradt fa mindössze 10-20% vizet tartalmaz. Kémiai összetételük a víz nélkül 50% szénből, 43% oxigénből, 6% hidrogénből, és némi nitrogénből, valamint ásványi elemekből áll. Tűzrakásnál néha jól megfigyelhető, hogy gyakran még nem a fa felülete, hanem először a belőle kiáramló gázok égnek.

A fákat a mechanikai hatásokkal szembeni ellenállása alapján felosztják:

Kemény fák

Puha fák

bükk, tölgy, cser, akác, dió, szil,...

fenyő, nyár, nyír, ecetfa, fűz,...

A fák fűtőértéke 2800-3800 kcal. Ez természetesen légszáraz állapotban értendő. Mivel a fák vízfelvevő és vízleadó képessége nagy, így a vízzel telített fák fűtőértéke akár az előbbi érték 1/10-e is lehet. A nedves fában ugyanis a víz elzárja a levegő útját.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tulelomester.blog.hu/api/trackback/id/tr52405997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása